Silje fikk en ny sjanse hos Kopisenteret

Noen få måneder etter at Silje Karoline Vik-Thoresen (27) fikk sitt første barn meldte smertene i kroppen seg. I dag takker hun Kopisenteret Kongsberg for at hun fikk en ny sjanse i arbeidslivet.

Som å skru på en bryter

Silje hadde fått seg fast jobb som trelastmedarbeider hos Carlsen Fritzøe, samtidig fikk hun beskjed om at hun ventet sitt første barn sammen med ektemannen. Kun tre måneder etter at hun fødte kom de intense smertene.

─ Det var som å skru på en bryter, jeg fikk plutselig store smerter, det verket overalt, i hver muskel og hvert minste ledd, i hele kroppen.

Kort tid etter ble Silje diagnostisert med muskel- og leddsykdommen Fibromyalgi, og fikk medisiner mot plagene.

─ Til tross for medisineringen var det enkelte ganger så ille at jeg ikke maktet å hente min egen sønn i barnehagen, situasjonen forverret seg, forteller Silje.

Lærlingplass

Silje skulle i utgangspunktet tilbake i jobben som trelastmedarbeider, men hun merket fort at dette ikke var en mulighet. Hun gikk da ut i en tid med sykemelding og arbeidsavklaring. I tillegg ble hun involvert i en bilulykke, noe som forverret tilstanden hennes ytterligere.

─ For å komme tilbake til arbeidslivet ble jeg utplassert i en rekke bedrifter, men dette gjorde situasjonen min verre og verre. Litt som en rullende snøball, forteller Silje.

Som en siste mulighet fikk jeg høre om Kopisenteret via ASVO. Silje fikk muligheten til å prøve seg hos Kopisenteret over en tre måneders periode.

─ Alle brikkene falt på plass da jeg kom til Kopisenteret, det var som om situasjonen min endret seg totalt. I dag har jeg lærlingeplass hos Kopisenteret, jeg får brukt kreativiteten min, tilstanden min er også langt bedre. Det er nesten for godt til å være sant, forteller lærlingen.

En annerledes gjeng

Daglig leder på Kopisenteret Bjørn Johannesen forteller at han mener det er viktig å gi folk en ny sjanse og en ny start på livet. Opp gjennom årene har han tatt inn rundt 25 personer i praksis eller i abreidsavklaring under vingen.

─ Jeg har trua på å skape et godt og inkluderende arbeidsmiljø, uansett hvilken bakgrunn eller hva man har i bagasjen fra tidligere, forteller Bjørn.

Silje forteller at hun og de andre i gjengen på Kopisenteret ved første øyekast nok kan virke som en snodig gjeng.

─ Det er langt mellom streitingene her hos oss, det bidrar til et unikt og veldig godt arbeidsmiljø, det er rom for å være annerledes. Det er noe jeg setter utrolig pris på med denne arbeidsplassen, sier Silje.