Glogerfestspillene feirer 20 år: -En hyllest til glogerorgelet

Ingvild Støa Skrede, staben og de frivillige som bidrar under Glogerfestspillene er travelt opptatt med å få på plass de aller siste detaljene til jubileumsfestspillene. En hyllest til Nord Europas største barokkinstrument.

-Jubileet vårt var egentlig i fjor, men det ble jo av naturlige årsaker avlyst, som så mye annet, forteller Støa Skrede.

Litt nedskalert utgave

Pandemien varer og rekker, ivrige festival- og konsertgjengere har blitt godt vant til nedskalering og endringer de siste to årene. I sommer så vi en redusert utgave av Jazzfestivalen, det samme kan bli sagt om Glogerfestpillene 2022.

-I forhold til et vanlig år, har vi nedskalert noe. I år har vi «bare» 22 arrangementer i festspilluken. Det er nok redusert med ca 1/3 i forhold til det som opprinnelig var planlagt, forteller Ingvild.

-Det har ikke blitt mindre å gjøre for oss, tvert imot. Pandemien har skapt flere nye problemstillinger du som arrangør må forholde deg til. Dette med kohorter, registreringer og informasjonsflyt til publikum er i en helt annen liga i forhold til et normalår.

Mye å glede seg til

Ingvild forsikrer at de gode musikkopplevelsene ikke står noe tilbake i jubileumsåret. Det blir mange høydepunkter, også i 2022.

-Det er så mye bra som skjer. Det er høydepunkt på høydepunkt med fantastiske musikkopplevelser på rad og rekke. Jeg ønsker spesielt å trekke frem organisten i Notre Dame, Olivier Latry som blant annet spiller på åpningskonserten. Dette er en av verdens mest kjente organister.

-Dersom du ønsker en flott start på dagen vil jeg også anbefale at du tar turen innom kirken fra 0830-0900, på «orgelhalvtimen.» Vel verdt å få med seg, helt gratis, utdyper skrede.

Se programmet til Glogerfestspillene her.

Scenen er endelig ferdig montert. Riggegjengen tar seg en velfortjent pust i bakken.

Trofast samarbeid med Kopisenteret

Under festspillene skjer det mye på kort tid. Behovet for rask levering av trykksaker som følger av raske endringer er noe man særlig har merket seg under pandemien.

-Vi har brukt Kopisenteret i mange år. For oss i Glogerfestspillene er det utrolig praktisk å ha en lokal leverandør av trykksaker, der vi omtrent kan få levering på timen. Bjørn på Kopisenteret er rett og slett et JA-menneske.

-Vi har tradisjonelt bestilt en god del på storformat. Det være seg plakater, reklame eller informasjon til publikum.

-I begynnelsen forsøkte vi å printe litt doble A3 utskrifter på vår egen kopimaskin, det var ikke noe suksess og endte i mye strev og frustrasjon. Kopimaskinen vår tok rett og slett kvelden. Da er det lettere å sende det ned til Bjørn, forteller Ingvild med et smil.

Daglig leder ved Kopisenterer Kongsberg, Bjørn Johannessen.

Et krevende instrument

Glogerorgelet i Kongsberg Kirke er nordeuropas aller største instrument fra barokkens tidsalder. Det var den tyske organisten og orgelmakeren, Gottfried Heinrich Gloger (1710-79) som stod bak byggingen. Orgelet i Kongsberg kirke var selve kronen på verket og det aller største han bygget i løpet av karrieren.

-Organister som kommer til Kongsberg for å spille på orgelet vårt forteller at det er et krevende instrument å spille på. Det har sitt eget temperament og lynne.

-Det er et instrument man må bli kjent med for at det skal yte på sitt beste. Litt som en gammel veteranbil, du må kjenne den for å vite hvilke knapper man skal trykke på, forklarer Ingvild.

Orgelet har opp gjennom historien vært preget av manglende vedlikehold, brann og vannskader. Før det endelig ble satt tilbake i original stand og innviet på nytt i januar 2001, mye takket være en enorm dugnadsinnsats.

Les mer om historien til Glogerorgelet her.