Kopisenteret og Kongsberg Bibliotek premierer leseglade barn

Sommerles er en årlig lesekampanje som arrangeres av biblioteker i hele Norge. Kongsberg Bibliotek er med for syvende gang, og har i år fått god hjelp av Kopisenteret som har levert trykk på en rekke premier som deles ut til årets leseglade barn.

«Formålet er å hjelpe barn og unge med å finne lesegleden, og ikke minst vedlikeholde leseferdighetene gjennom en lang sommerferie»

Oda Cornelia Knudsen, biblioteksjef ved Kongsberg Bibliotek.

Antall sider barna leser kan ta dem til ulike nivåer. Jo flere sider du leser, jo høyere nivå når du opp til, og jo flere premier kan du hente ut. Kopisenteret har levert trykk på caper, flasker, handlenett, t-skjorter og jojo-er. Sistnevnte var svært populære blant barna som kom for å hente ut premiene sine, og disse ble revet vekk med en gang.

Slik ser en profil til en deltager i Sommerles ut.

Ønsket å dele ut flere premier

– I Sommerles er det sånn at det kun skal deles ut premier på nivå 10, 20 og 30. Men vi på Kongsberg bibliotek er så imponerte over alle de leseglade barna i kommunen at vi også deler ut premier på nivå 40, 50 og 60. Disse lager vi selv, med god hjelp av Kopisenteret, forteller en fornøyd Oda. Vi setter veldig pris på samarbeidet, og gleder oss allerede til neste år, legger hun til.

Skjermtid blant barn og unge øker hele tiden, og er blitt en stor del av hverdagen. Denne kampanjen er med på å redusere dette, og gir barn en aktivitet som ikke innebærer skjerm.

Mia og Ida henter ut premiene sine.

Over 1000 leseglade barn og unge er med

Kampanjen arrangeres i år for syvende gang, og hittil i år er det registrert hele 1347 brukere. Til sammen er det lest over 24 000 bøker, og over 2 000 000 sider. Selv om ikke alle tallene er hentet ut fra årets arrangement har Oda gode prognoser:

– Det ligger an til at vi har en liten nedgang fra i fjor når det kommer til det som er lest, mens vi har en oppgang i oppslutning i forhold til antall deltakere. Vi tror nedgangen henger sammen med at mange har vært på ferie i utlandet i år, etter to år uten reisemuligheter. Men uansett hvor vi ender, er vi utrolig stolte av alle barna i Kongsberg kommune, som leser og leser og leser!